Vinkjes om blij van te worden

Vinkjes zetten maakt Wendy vrolijk



Vinkjes zetten, vertelt Wendy Dubbeld van Spiffy Activeik word er zo blij van! Ik ben dan ook dol op lijstjes. Voor boodschappen, klussen, acties, en meer: ik maak lijstjes. En geloof me: er zit een heel systeem achter mijn lijstjes, dat loopt van jaar naar dag. Laat me je even meenemen.

Het begint bij een jaar

Tegen het eind van het jaar begin ik na te denken over waar ik het afgelopen jaar blij van werd, waar ik meer van wil hebben, waar ik geen of minder tijd aan wil besteden en wat voor nieuwe dingen ik wil doen. Kortom: ik stel doelen. Die doelen deel ik grofweg in 4 categorieën in: 

1. Liefde: denk aan dingen die ik samen met mijn man wil doen, activiteiten met mijn zus, vriendinnen of andere geliefden;
2. Gezondheid: bijvoorbeeld sportieve doelen, dingen die belangrijk zijn voor mijn mentale gezondheid en meer;
3. Geld: dingen die ik doe waarmee ik geld verdien en grote aankopen die ik wil doen, zoals een opleiding, verbouwing, of grote reis;
4. Zelfontplooiing: dit zijn de dingen die ik belangrijk vind om mezelf te blijven ontwikkelen, dus dingen die ik wil leren, of waarin ik mijn creativiteit kwijt kan.



Je kunt deze dingen beschrijven, maar je kunt ze ook prima visualiseren en hiervoor bijvoorbeeld een moodboard gebruiken. Belangrijkste gedachte hierachter is dat je even stil staat bij waar jij blij van wordt en wat dus je belangrijkste prioriteiten zijn. Je kunt hier ook de stoplicht printable van Paper Time voor gebruiken. Die dingen vul ik aan met de belangrijk dingen die ik sowieso ‘moet’ doen komend jaar om tot een totaalbeeld te komen. Die volgorde (starten met waar jij gelukkig van wordt en aanvullen met de rest) is heel belangrijk. Kijk ook maar eens hier.
Een handige doelen printable kun je hier vinden.

Dan door naar kwartaal

Vervolgens kijk ik op kwartaalniveau wat ik ga doen om de doelen die ik voor komend jaar heb benoemd, te bereiken. Waarom? Een doel zonder plan is slechts een wens. Door ergens een plan aan te koppelen, vergroot ik de kans dat ik mijn doel ga halen. 
Ik heb bijvoorbeeld bedacht dat ik in 2022 weer een lange-afstandswandeling ga maken. Dus denk ik na over een logisch opbouwschema qua wandelen, maar ook over de nodige fitnesstrainingen om sterk genoeg te zijn om mijn rugzak zonder problemen zeker een week te kunnen dragen. Die trainingen verdeel ik over het kwartaal. En op die manier kijk ik ook naar mijn andere doelen. Wanneer zal ik die opleiding inplannen? Wat zijn logische momenten om veel te werken, of juist minder? 

Prioriteiten per maand

Als ik een grof schema per kwartaal heb, biedt me dit handvatten per maand. Iedere maand kijk ik even terug naar de vorige maand om te kijken hoe het is gegaan. Wat werkte wel, wat niet? Wil ik iets veranderen, of gaat het allemaal lekker? Daarna geef ik mijn prioriteiten voor de komende maand aan.

Indeling per week

Als ik weet wat ik deze maand wil, moet en kan doen, kan ik een weekplanning maken. Dit doe ik meestal op zondagavond of maandagochtend en op papier, liefs in een mooie planner. In deze planning zet ik dus naast mijn werk, ook mijn andere activiteiten: afspraken met vrienden, sporten, cursus en meer. Sinds kort gebruik ik ook de uitgumbare Frixion pennen hiervoor, want natuurlijk lopen dagen en weken nooit zoals ik van tevoren had bedacht. Dat is ook prima en met deze pennen houd ik mijn planning overzichtelijk, terwijl ik er toch continu in kan veranderen. Dat brengt me bij de tips.

Tips
“Life is what happens to you while you're busy making other plans”, zei John Lennon kennelijk. Dus ja, je kunt plannen maken en nee, die lopen nooit allemaal precies zoals je had bedacht. Dat geeft ook niet, want daardoor kom je vaak op de leukste zijpaden terecht! Voor de dingen die je echt belangrijk vindt om te bereiken, heb ik 5 tips:

1 - Focus op je doel, niet het middel. 
Het is mij ook wel eens gebeurd: ik had bedacht dat ik binnen x tijd 5 kilometer wilde kunnen hardlopen. En toen bleek dat ik helemaal niet zo blij werd van hardlopen… Wat mij wel blij maakte, was een sprintje naar de trein trekken zonder daarna een kwartier na te hijgen. Met die gedachte in mijn achterhoofd, kon ik mijn hardlooptraining veel vrijer indelen, vond ik hem minder vervelend en hield ik hem makkelijker vol. Volhouden begint soms bij een stapje terug doen en nadenken over wat je nu echt probeert te bereiken. 

2 - Kies een vorm waar je blij van wordt
Stel, je doel is om meer te ontspannen, maar yoga lijkt je niets. Het goede nieuws is: je kunt ook rustiger worden van iedere ochtend of avond 15 minuten schrijven, iedere dag een rustig rondje wandelen en focussen op de natuur, 2x per week een uurtje lezen, of naar klassieke muziek luisteren zonder iets anders te doen. En daar zit misschien iets tussen waar je wel blij van wordt. Met de juiste vorm wordt volhouden een stuk makkelijker!

3 - Deel je plannen
Houd je plannen niet voor jezelf, maar deel ze. Mijn doel is een avontuur beleven in de vorm van een lange-afstandswandeling, mijn vorm is iedere week 2 wandelingen te maken, waarvan 1 lange. Als ik dit met anderen deel en hen er regelmatig over vertel, is de kans groter dat ik het volhoud. Anderen vragen ernaar, of willen misschien een keer meelopen. Hoe leuk is dat! 

4 - Bereid je voor
Raak niet in de stress als iets wat je voor die dag hebt gepland, niet lukt. Je planning is een middel, geen doel op zich. Als iets in je agenda of takenlijst staat, kun je het ook verplaatsen. En met die uitgumbare Frixion pennen houd je je planning toch overzichtelijk ;) Plannen is belangrijk, want als je het helemaal niet inplant, is de kans groot dat het er niet van komt. Afspraken maken met anderen helpt ook: als ik afspreek om met een ander te gaan wandelen, vergroot ik mijn plezier en verklein ik de kans dat ik niet ga. Verder is het belangrijk om te zorgen dat je in huis hebt wat je nodig hebt. In mijn geval is het dus belangrijk dat ik mijn wandeluitrusting in huis heb en dat deze voor de greep ligt. Als ik heb bedacht dat ik in de ochtend ga wandelen, leg ik mijn wandelspullen goed in het zicht klaar, zodat ik ze gelijk kan pakken nadat ik wakker ben. Al die dingen vergroten de kans dat ik uiteindelijk mijn doelen bereik.

5 - Vier je succes!
Heel belangrijk: vier je succes! Zet die vinkjes als je je dag-, week- of maanddoel hebt bereikt. Vergeet ook niet om je succes te delen met anderen, want dan krijg je complimenten van jezelf en van hen. Een dubbele dosis complimenten = een dubbele dosis endorfine (gelukshormonen)!

Ik ben heel benieuwd: heb jij nog andere tips die voor jou werken?

Gastblogger Wendy Dubbeld is samen met haar zus Mara eigenaar van Spiffy Active. Spiffy Active ontwerpt en produceert duurzame en comfortabele sportkleding van Nederlandse bodem. Hun doel is dat je met zelfvertrouwen beweegt, waarbij je je comfortabel voelt in je sportkleding (verkrijgbaar vanaf maat 38 t/m 48). Je vindt de webshop hier.




 
    08-12-2021 21:38     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Cees Dubbeld -  01-01-2022

E Mooie blog Wendy, hier zullen veel mensen wat aan hebben en blij van worden. Ik ga je verhaal delen. Gr. Pap